X
    Categories: Blog

Iskiasnerven – sådan behandler du dine smerter

Iskias er navnet på de to største nerver vi har. Der sidder en i hver side. Iskiasnerven udspringer i lænden og går ned gennem baller og ben. Smerter i iskiasnerven er mere almindeligt, end man skulle tro. Sædvanligvis er der smerter i ballen eller bagsiden af ​​benet.

Hvad er iskias-smerter?

Smerterne kan opstå i lænden, i ballen eller i bagsiden af ​​benet. De fleste af os har oplevet iskiassmerter på et tidspunkt i vores liv. Når man nævner, at man har problemer med iskias, menes der derfor ofte blot, at man har smerter i ben, fod eller tæer.

Årsagen til iskiasnervens smerter er ofte en irriteret eller betændt nerve. Smerterne opstår, når nerven bliver klemt eller på anden måde irriteret. Årsagen til irriteret eller betændt nerve kan være mange ting, såsom en muskelspænding eller en infektion og i sjældne tilfælde en diskusprolaps eller en blodprop i benet.

Hvordan behandler man iskias?

Iskiasnerven smerter behandles normalt med smertestillende medicin, fysioterapi og øvelser. Hvis smerterne er meget slemme, kan det være nødvendigt at indlægge sig på hospitalet for at få smertestillende behandling.

Helt overordnet kan årsagerne opdeles i 3 kategorier:

– En af de hyppigste årsager til iskiassmerter er en diskusprolaps. Det er en udposning af en af ​​de bløde kerneprocenter (nucleus pulposus) i en af ​​de ydre ringe af rygvirvlerne (annulus fibrosus). Diskusprolapsen klemmer på iskiasnerven og forårsager smerter.

– En anden hyppig årsag til iskiassmerter er en muskelspænding eller en muskelstrækning. Muskelspændinger opstår ofte i forbindelse med stress, overbelastning eller forkert arbejde. De fleste muskelspændinger kan behandles med smertestillende medicin, varme eller kolde kompresser og massager.

– I sjældne tilfælde kan iskiassmerterne være forårsaget af en infektion eller en blodprop i benet.

Hvordan behandler man iskias?

Behandlingen afhænger af årsagen.

– Hvis årsagen er en diskusprolaps, kan det være nødvendigt at få en operation for at fjerne den udposning, der klemmer på nerven.

– Hvis årsagen er en muskelspænding, kan det være nødvendigt at have fysioterapi eller massager for at løsne musklerne.

– Hvis årsagen er en infektion eller en blodprop, kan det være nødvendigt at have antibiotika eller blodfortyndende medicin.

Hos Kiropraktisk klinik i Vanløse kan du også få hjælp til dine iskiassmerter. Her præsenteres du for en lang række øvelser, der kan være nyttige, hvis du oplever smerter i din iskiasnerve.

Øvelser for iskias

Der findes en række forskellige øvelser, der kan være nyttige, hvis du oplever smerter i din iskiasnerve. På vores hjemmeside, finder du en hel underside, dedikeret til information omkring iskiasnerven og hvordan du selv kan lave øvelser, for at afhjælpe dine smerter.

Prøv eksempelvis:

1. Stå med begge fødder fladt på gulvet. Løft det ene ben op, så det er i linje med hoften. Hold benet i denne position i 10 sekunder. Sænk det derefter langsomt ned igen.

2. Stå med begge fødder fladt på gulvet. Løft det ene ben op, så det er i linje med hoften. Hold benet i denne position og bøj så det andet ben i knæet. Hold denne position i 10 sekunder. Sænk det derefter langsomt ned igen.

3. Stå med begge fødder fladt på gulvet. Løft det ene ben op, så det er i linje med hoften.

admin:
Related Post