Måske har du aldrig hørt om radon før, men radon er en luftart som du hverken kan lugte, føle eller smage – og så findes den faktisk i alle danske boliger. Desværre så er radon ikke en helt ufarlig gas. Radon er nemlig skyld i, at 300 danskere om året bliver diagnosticeret med lungekræft, og derfor er det vigtigt at du får målt koncentrationen af radon i dit hjem. Når en radonmåling skal udføres, så måles koncentrationen i Bq/m3 – med andre ord radonhenfaldet per sekund per kubikmeter. WHO anbefaler, at man som udgangspunkt holder sig under 100 Bq/m3, og såfremt at radonkoncentrationen er højere skal man altså i gang med mindre eller større forbedringer i hjemmet for at dæmme op for den farlige gas. Måden hvorpå du måler radon er ved at anskaffe dig et radon måleudstyr (dette kan ske på https://www.radonhuset.dk/) hvor du enten kan leje eller købe et måleudstyr. Uanset om du benytter dig af et passivt eller et digitalt måleudstyr kan du nemt og hurtigt finde ud af om du har en skadelig mængde af radon i dit hjem – og samtidig også hurtigt få styr på problemet!
Hvor i landet er der størst radonkoncentration?
Alt afhængig af hvor du bor, kan der være en større eller mindre radonkoncentration. Dette skyldes, at gasserne kommer fra undergrunden så derfor har den geografiske placering af dit hjem også noget at skulle have sagt i forhold til hvor meget radon der er. Især Sjælland er et geografisk område der er hårdt ramt af en undergrunds sammensætning der giver spillerum til radon. Dette gælder især områderne omkring Sjællands Odde og ned omkring Holbæk og Roskilde området. Den største radonkoncentration finder du dog på Bornholm, da dette er en ren klippeø.
Hvor i huset er der mest radon?
Det er heller ikke helt tilfældigt hvor i huset du befinder dig. Der er størst chance for at blive udsat for radon i kælderen og på stueplan. Er det en etageejendom du bor i, så falder mængden af radonkoncentrationen i takt med at du bevæger dig op ad ejendommens etager.